Alles over conversie optimalisatie en hoe het uw sales bevordert

Traffic is goed. Maar conversie is beter! Hoe zet u uw traffic om in leads, en welke concrete acties kunt u ondernemen om uw conversies te verbeteren en uw sales te stimuleren? Lees er alles over in dit artikel over conversie optimalisatie.

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is het proces van het aanpassen van elementen op uw website, om zo websitetraffic te converteren naar leads. Dit gebeurt veelal door het optimaliseren van de user experience en is vaak gebaseerd op data.
Een conversie is een actie die u wilt dat uw bezoekers uitvoeren: zich ergens voor registreren, een aankoop doen (en afronden), op een link klikken of zich abonneren op een nieuwsbrief.
Het al dan niet converteren via uw website staat in direct verband met de ervaring die u uw bezoekers biedt. Als uw website een duidelijke waardepropositie heeft, de inhoud van goede kwaliteit is en de gebruiker zich aangesproken voelt door uw CTA’s, is de kans groot dat hij converteert. Als dat niet zo is, is er waarschijnlijk ruimte voor verbetering. Conversie optimalisatie gaat over het identificeren van knelpunten en het doen van tests om er achter te komen wat het beste werkt.

Hoe optimaliseert u uw conversie?

 

Stap 1: Analyseer de data

De kwantitatieve methode

Deze methode maakt gebruik van een objectieve aanpak om het gebruikersgedrag op uw website te meten. Door gegevens te verzamelen met webanalysetools, vindt u informatie zoals:

  • Wat zijn de meest en minst bezochte pagina’s op uw website?
  • Hoe komen bezoekers uw website binnen, via welke kanalen?
  • Hoe lang blijven ze op bepaalde pagina’s?
  • Wat is het bouncepercentage in het algemeen en op specifieke pagina’s?
  • Hoeveel bezoekers converteren?
  • Wat is het profiel van uw bezoekers (demografie en interesses)?
  • Welke devices en browsers gebruiken zij?
  • Welke pagina’s worden snel verlaten?

Deze informatie helpt bij het identificeren van de gebruikers die de meeste waarde opleveren en helpt bij het prioriteren van de te optimaliseren pagina’s.

De kwalitatieve methode

Hoewel kwantitatieve gegevens u informatie geven over wat wel en niet werkt op uw website, geven ze geen inzicht in waarom gebruikers niet converteren en hoe ze uw merk ervaren. Dat is waar kwalitatieve analyse om de hoek komt kijken.

Hiervoor kunt u beginnen met klantenenquêtes, interviews, gebruikerstests, peilingen en feedbackanalyse. Dit geeft inzicht in de volgende vraagstukken:

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom klanten uw website bezoeken?
Welke problemen proberen zij op te lossen door gebruik te maken van uw producten of diensten?
Wat vinden zij van uw producten of diensten in vergelijking met uw concurrenten? Zijn zij op zoek naar iets specifieks (functies, prijs, service, etc.)?
Wat was hun ervaring na de aankoop van uw producten of diensten?
Zouden ze uw merk/product/dienst aan een vriend aanraden? Zo ja, hoe zouden zij uw product omschrijven?

Zodra u de gegevens hebt verzameld en samengevoegd kunt u conclusies gaan trekken.
Bij kwantitatieve tests (zoals A/B-tests) is dit proces vrij eenvoudig, omdat u alleen de best presterende versie van de test hoeft te gebruiken. Bij kwalitatieve tests kan het iets ingewikkelder worden, aangezien meningen subjectief zijn. In dit geval zult u een beslissing moeten nemen op basis van uw interpretatie.

 

Stap 2: De belangrijkste elementen van de optimalisatie instellen

De inhoud van uw website

Goed geschreven, duidelijke en begrijpelijke inhoud voor uw doelgrope, de juiste tone of voice… al deze factoren, mits goed toegepast, helpen conversies te verhogen. Hier zijn wat tips:

  • Om boeiende inhoud te schrijven, gebruik bekende copywritingformules zoals PAS (problem-agitate-solution) of AIDA (Attention-Interest-Desire-Action)
  • Controleer of uw inhoud voldoende leesbaar is met leesbaarheidscheckers
  • Om de kwaliteit van uw inhoud te controleren, kunt u A/B-tests uitvoeren
Het ontwerp van uw website

Het ontwerp van uw website en de pagina’s kan een belangrijke impact hebben op de conversieratio. Een goed ontwerp heeft namelijk veel invloed op de customer experience.

Het kan gaan om details zoals de precieze plaatsing van CTA’s of de lettergrootte. Zelfs iets simpels als de kleuren op uw pagina hebben invloed op hoe gebruikers met uw site omgaan. Wist u dat volgens de kleurenpsychologie blauw als betrouwbaarder wordt beschouwd, terwijl rood tot actie en urgentie leidt?

Het ontwerp van formulieren

Als het voor gebruiker gemakkelijk is om actie te ondernemen, zal uw conversiepercentage verhogen. Die actie kan bijvoorbeeld een formulier zijn dat u moet invullen om een offerte aan te vragen, hulpmiddelen te downloaden of zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Bij het opstellen van formulieren zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Is het doel van het formulier duidelijk?
  • Is de vorm aantrekkelijk en wekt het vertrouwen?
  • Zijn er niet te veel onnodige ‘verplichte’ velden die de gebruiker misschien niet kan of wil invullen? Hou het zo kort mogelijk en vraag alleen de meest noodzakelijke informatie (meestal naam en e-mailadres). De rest kan altijd in een later traject nog volgen.
  • Accepteert het formulier speciale tekens (bijvoorbeeld als de gebruiker een accent of koppelteken in zijn naam heeft)?
  • Bevat het formulier een goede tekst en een sterke call to action?
CTA’s

Call to Actions (CTA’s) zijn motiverende zinnen die uw klanten aanmoedigen om een actie te ondernemen. Deze zijn meestal in de gebiedende wijs, zoals ‘Verzend nu’ of ‘Neem contact op’. CTA’s zijn vaak te vinden op opvallende knoppen, die zich op verschillende plaatsen op uw site bevinden. Wanneer u uw CTA’s optimaliseert, kunt u onder andere experimenteren met de tekst, de kleur van de knop of de plaatsing ervan op de webpagina.

Navigatie

Vergeet ten slotte niet na te denken over hoe klanten op uw site navigeren. Dit is een belangrijkere conversiefactor dan u wellicht denkt.

Zorg er dus voor dat uw site gemakkelijk te navigeren is en dat klanten kunnen vinden wat ze zoeken. Om hier informatie over te krijgen, kunt u gebruikerstests uitvoeren: vraag klanten om bepaalde handelingen op uw website uit te voeren en vervolgens hun ervaring en eventuele problemen die zij ondervonden aan u terug te koppelen. Dit is een hele goede manier om bijvoorbeeld links te vinden die niet werken, onduidelijke instructies, of andere ‘blokkades’ in uw conversie funnel

Denk ook aan de technische aspecten van uw site. Als uw site traag laadt, heeft dat direct gevolgen voor de gebruikerservaring en zelfs voor uw SEO. Om de snelheid van uw site te verbeteren, probeer grote afbeeldingen en video’s te comprimeren, een paginasnelheidsplugin te gebruiken en onnodige omleidingen te verwijderen.

CRO Element 4: CTA

 

Stap 3: Pas best practices voor conversie optimalisering toe

  • Meet uw resultaten: na het doorvoeren van de veranderingen op uw website, is het essentieel om te controleren of ze daadwerkelijk de verwachte resultaten opleveren. Als dat wel het geval is, moet u er altijd voor zorgen dat de positieve trend zich in de loop van de tijd voortzet.
  • Zorg ervoor dat uw steekproeven groot genoeg zijn: het kan verleidelijk zijn slechts een paar gebruikers om hun mening te vragen. Het probleem is dat hoe kleiner de steekproef is, hoe kleiner de kans wordt dat de resultaten statistisch significant zijn. Volgens de Nielsen Norman Group moet u bij een kwalitatief onderzoek ten minste vijf gebruikers hebben en bij een kwantitatief onderzoek ten minste 20 gebruikers.
  • Voortdurend optimaliseren: Het is belangrijk op te merken dat conversieoptimalisering een doorlopend proces is en nooit af is. Uw inspanningen moeten in de loop van de tijd worden voortgezet, aangezien uw bedrijf, bedrijfstak en klanten kunnen veranderen.
  • Vertrouw op harde data in plaats van subjectieve meningen: het is niet de bedoeling subjectiviteit helemaal uit te schakelen, maar wel om altijd te testen en goed op de gegevens te letten. Als een bepaalde versie van uw landingspagina, nieuwsbrief of advertentie beter werkt dan uw voorkeursversie, is het belangrijk om u af te vragen waarom dat zo is.

 

Wat zijn de beste tools voor conversie optimalisatie?

Heatmap.com
Heatmap.com is een real-time analyse-instrument gericht op enkel en alleen (u raadt het al) heat maps. Deze augmented reality tool kan op uw website worden geïnstalleerd via een Javascript tag.

Optimizely
Met Optimizely kunt u variaties op uw website of mobiele app maken en testen. Het is ontworpen voor marketeers, productmanagers en developers en stelt u in staat om uw marketingcampagnes aan te passen en A/B-tests uit te voeren.

Hotjar
Naast heatmaps kunt u met Hotjar ook sessies op uw website opnemen. Met een zogeheten ‘session record’ krijgt u inzicht in de werkelijke acties die bezoekers ondernemen terwijl ze op uw site surfen. U kunt Hotjar gebruiken om de klikken, tikken, scrollen en muisbewegingen van een gebruiker in een anoniem format te zien.

Inspectlet
Naast heatmaps, session records en A/B-testmogelijkheden biedt Inspectlet ook inzichten in formulieranalyse. Met dit hulpmiddel kunt u inzicht krijgen in de mate van betrokkenheid, twijfel, mislukte formuliervalidatie en nog veel meer. U kunt ook zien hoeveel bezoekers door elke fase van uw funnel gaan.

CRM van Freshworks
Freshworks CRM is een uitgebreide tool voor customer relationship management (klantrelatiebeheer) die één enkele bron voor al uw klantdata biedt. Met zowel sales- als marketingmogelijkheden helpt Freshworks CRM u het maximale uit uw strategie voor conversie optimalisatie te halen.

Probeer de Freshworks CRM Customer-for-life cloud vandaag nog!
De eerste drie weken zijn altijd gratis. No strings attached.

PROBEER NU GRATIS

Dit zijn enkele voorbeelden van wat deze software voor u kan doen:

Analyseer bezoekersgedrag met heatmaps, session replay en funnel analyse, en pas uw website specifiek aan voor verschillende bezoekers.

Gebruik A/B testen en splittesten om te bepalen wat het beste werkt op uw website.

Houd de aandacht van bezoekers vast door engagement te stimuleren via enquêtes en comments.

Leg kwaliteitsleads vast met webformulieren